Woensdag 17 januari 2018

'Televisie vaker toelaten bij een rechtszaak'

De Raad voor de rechtsspraak vindt dat televisie vaker moet worden toegelaten bij een rechtszaak Dat zei Frits Bakker, de voorzitter van de raad, maandag in het mediaforum van De Ochtend op NPO Radio 1.

Eerder al adviseerde een speciale commissie na de uitspraak in de zaak Wilders over camera’s in de zittingzaal. De bevindingen gepresenteerd in het rapport ‘Rechtspraak in beeld’ waren toen dat het wenselijk was dat de rechtspraak tegemoet komt aan de toegenomen maatschappelijke behoefte aan meer openbaarheid en toegankelijkheid van de rechtspraak. Dat zou ook moeten gelden voor voor live uitzendingen van processen.

Rechtbankverslaggever voor de Telegraaf Saskia Belleman ziet ook geen bezwaar. Belleman: “Het heeft geen invloed op de rechtsgang. Rechters gaan er steeds makkelijk mee om”. Hoewel Frits Bakker voorstander is van meer tv-opnames in de rechtszaal ziet hij ook dat rechters er niet echt op zitten te wachten: “Er is veel koudwatervrees.”

Meer media in de rechtszaal zou mogelijk ook kunnen bijdragen aan betere verslaggeving van rechtszaken want die is niet altijd goed. Bakker: “Soms hebben media alleen maar belangstelling voor het verhaal van het slachtoffer. Het andere verhaal, die van de dader, is soms een black-box”.

Ook Coen Verbraak, maker van het tv-programma Kijken in de Ziel, een serie gesprekken met onder meer rechters, ziet soms journalisten miskleunen: Laatst werd gezegd bij Goedemorgen Nederland dat de politiek levenslange gevangenisstraf wil verlagen naar 25 jaar, maar daar is geen sprake van.’

Luister hier het mediaforum met Coen Verbraak (programmamaker), Saskia Belleman (rechtbankverslaggever Telegraaf) en Frits Bakker (voorzitter Raad voor de rechtspraak).

Bron: NPO Radio 1/Broadcast Magazine

 

Bericht delen