Article header image

Mart Smeets neemt afscheid in Rio de Janeiro

Na 42 jaar komt voor Mart Smeets de finish van zijn NOS-loopbaan in zicht. Decennialang was hij hét gezicht van NOS Studio Sport. Presentator, commentator en verslaggever: Smeets was het allemaal.

“De beste presentator die dit land heeft gekend”, aldus NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter. Inmiddels is Smeets 69. Tijd voor een afscheid in stijl. En dat komt er, op het allerhoogste niveau: de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

“Smeets is niet van recepties en toespraken”, zegt Nooter. “De enige manier om gepast afscheid te nemen is door hem te laten werken. Zo zit hij in elkaar. Een mooie laatste klus, een stevige job en ook nog eens op het grootste en mooiste sportpodium van de wereld: Smeets gaat voor ons commentaar geven bij het Olympisch basketbaltoernooi. Een podium dat past bij de status van Smeets”, aldus Nooter.

In de aanloop naar het Olympische afscheid zal Smeets bovendien als vanouds een aantal reportages maken en een paar keer commentaar geven bij het wielrennen.

In 2012 bereikte Smeets de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij bleef als freelancer aan de NOS verbonden. Met het Olympisch basketbaltoernooi  maken Smeets en de NOS de cirkel rond. De sportloopbaan van Marts Smeets begon ook met basketbal. Smeets beoefende die sport zelf jarenlang op het hoogste niveau.

De oud-international kwam in 1973 als journalist binnen bij NOS Studio Sport. In de jaren daarna groeide hij uit tot hét sportgezicht van de Nederlandse televisie. Schaatsen, wielrennen, Olympische Spelen, voetbal, Elfstedentochten en heel veel meer. Smeets werd een icoon van de publieke omroep.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen