Rosanne Hertzberger eerste Zomergast
Woensdag 17 januari 2018

Rosanne Hertzberger eerste Zomergast

Rosanne Hertzberger bijt zondag 23 juli het spits af van het dertigste seizoen van VPRO Zomergasten. Dat maakte presentator Janine Abbring bekend op de Facebookpagina van het programma. Zij zal daar vanaf nu dagelijks een gast zal onthullen. Hertzberger (Rotterdam, 1984) is schrijver, columnist en microbioloog. In haar wekelijkse columns in NRC Handelsblad houdt ze moderne opvattingen en trends tegen het licht

Of het nu gaat over het feit dat steeds meer ouders hun kinderen niet meer vaccineren of de groeiende angst voor e-nummers, Hertzberger trekt met frisse zin ten strijde om feit en fictie van elkaar te scheiden. Over VPRO Zomergasten zegt Hertzberger: “In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is.”

Dit voorjaar kwam Hertzberger in het nieuws nadat ze in haar column het seksisme op de populaire website Geenstijl ter discussie stelde en zich afvroeg welke adverteerders deze inhoud mogelijk maakten. Haar column kreeg een vervolg met een oproep aan bedrijven om niet langer te adverteren op Geenstijl. 143 prominente vrouwen, onder wie de ministers Bussemaker en Schultz van Haegen, tekenden de open brief.

In april van dit jaar kwam haar boek Ode aan de e-nummers uit, waarin ze zich afvraagt waarom er opeens zo’n stemming wordt gemaakt tegen e-nummers en technologische vernieuwing in de voedselindustrie. Hertzberger noemt dit fenomeen ‘technofobie’. Ze waarschuwt dat we aan het ‘ont-ontdekken’ zijn, door belangrijke technologische uitvindingen van de afgelopen decennia met één Twitterbericht verdacht te maken.

Hertzberger studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schuwde ze de discussie niet: ze was een actief ‘debater’ in de Leiden Debating Union en schreef columns voor het Leidse studentenblad Mare. Na haar studie verrichtte ze promotieonderzoek bij NIZO Food Research, een testinstituut voor voedingsproducten en liep stage bij Nestlé in Zwitserland. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.

Dit jaar begint Hertzberger met een nieuw project: een onderzoek naar het metabolisme van vaginale bacteriën. Ze werkt volgens een eigen methode, die ze Open Kitchen Science  noemt. Ze is niet verbonden aan een universiteit of onderzoeksinstituut, maar wil helemaal onafhankelijk haar onderzoek doen. Daarbij worden alle onderzoeksresultaten, ook alle voortgang en mislukkingen, gedeeld op een blog dat voor iedereen te volgen is. Met haar project wil Hertzberger de discussie op gang brengen over hoe wetenschap bedreven dient te worden.

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op, in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen