Dinsdag 16 januari 2018

Piet Paulusma zet dijk op weerkaart na oproep

foto: Maud Berger

Weerman Piet Paulusma van SBS 6 maakt de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad duidelijk zichtbaar op de weerkaarten in zijn televisieprogramma Piets Weerbericht. Hij geeft hiermee gehoor aan een ‘twitteroproep’ van wethouder Jan Franx van Enkhuizen.

Franx meldde donderdag dat het hem al jaren opvalt dat veel mensen niet weten dat de dijkverbinding tussen Enkhuizen en Lelystad bestaat. Veel mensen rijden hierdoor onnodig om, zo vertelde Franx. “Toen bedacht ik dat mensen iedere dag naar het weerbericht kijken, maar dat de Houtribdijk op veel weerkaarten niet is te zien.”

Onder meer de weerkaarten van RTL en SBS toonden de dijk volgens Franx niet. De wethouder startte via zijn twitteraccount de actie ‘Zet de Dijk op de weerkaart’. Toen Paulusma hoorde van de oproep, besloot hij zich direct in te spannen om de dijk duidelijk op zijn weerkaarten te krijgen. De dijk was volgens Paulusma altijd moeilijk te zien omdat de kaarten zo veel mogelijk op ware grootte zijn afgebeeld. “Ik ken de Houtribdijk goed en hij hoort bij Nederland, net als de Afsluitdijk.”

RTL Nederland liet in een reactie weten geen redenen te zien om de Houtribdijk op korte termijn op de weerkaart te zetten. “Het is een weerkaart en geen wegenkaart,” aldus een woordvoerder van RTL. De Houtribdijk is een 26 kilometer lange dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. De dijk is aangelegd tussen 1963 en 1976 en scheidt het IJsselmeer van het Markermeer.

Bron: AD

Bericht delen