Dinsdag 16 januari 2018

Oud-omroepster Hannie Lips overleden

Hannie Lips, voormalig omroepster voor de KRO, is maandag op 88-jarige leeftijd in Laren overleden. Dat meldde de familie vrijdag aan het ANP, zo bericht het Parool. Lips was in 1954 de opvolgster van Mies Bouwman. “De KRO had Hannie Lips vlot ontdekt, maar ik weet niet meer hoe dat precies is gegaan. Ik kan me nog wel heel goed herinneren dat ze zwaaide naar de kijkers na een uitzending van Dappere Dodo,” aldus Bouwman, die zich Lips herinnert als een hartelijke vrouw.

‘Tante Hannie’, zoals Lips ook wel werd genoemd, werkte zelf ook mee aan kinderprogramma’s. Zij zong samen met kinderen liedjes, besprak alledaagse dingen met hen en nam kijkerspost door. Ook presenteerde Lips het Sinterklaasprogramma O kom er ‘ns kijken. Een aantal keer presenteerde Lips het Nationaal Songfestival en in 1958 mocht zij het Eurovisiesongfestival presenteren, dat toen in Nederland plaatsvond. Twee jaar later schreef ze het kinderboek Dag jongens en meisjes – Het grote voorleesboek van Tante Hannie. Lips vertrok in 1966 bij de televisie.

Best 24 staat vrijdagavond stil bij het overlijden van Lips met de documentaire Het Jaar Nul, waarin de beginjaren van de televisie centraal staan. Programmamaker Han Peekel beschrijft deze pioniersperiode aan de hand van bijzondere fragmenten en gesprekken met programmamakers van het eerste uur. Peekel toont ook een fragment waarin ‘tante Hannie’ vertelt over hoe haar beroemde zwaaimoment is ontstaan.

Peekel heeft mooie herinneringen aan Hannie Lips: “Tante Hannie gaf de kindertelevisie een menselijk gezicht door haar publiek rechtstreeks aan te spreken. Bij de research voor mijn documentaire is mij gebleken dat er indertijd tweemaal over vergaderd is bij de KRO omdat de toenmalige voorzitter Kors zich wilde laten overtuigen of het wel een goed idee was om kinderen op deze wijze te benaderen. Uiteindelijk is ‘tante Hannie’ een begrip geworden en haar manier van presenteren heeft grote indruk op mij gemaakt.”

De documentaire Het Jaar Nul is vrijdag om 20.30 uur en zaterdag om 15.00 uur te zien op het themakanaal Best 24 en via een live stream op best24.nl.

Bron: Parool/ANP/Best 24

Bericht delen