Onderzoek: meerderheid wil betalen voor reclamevrije NPO
maandag 28 januari 2019

Onderzoek: meerderheid wil betalen voor reclamevrije NPO

Uit onderzoek door Skoep Nieuws in opdracht van Spreekbuis.nl blijkt dat een meerderheid van de respondenten openstaat om te betalen voor een publiek omroepbestel zonder reclameboodschappen.

Onlangs sprak NPO-baas Shula Rijxman haar wens uit om de reclame binnen de publieke omroep stapsgewijs te willen afbouwen. “Willen we een publieke omroep zonder reclame, dan kost dat ongeveer per persoon 80 cent extra per maand,” meldde zij in haar nieuwjaarsspeech. Ook binnen de omroeporganisaties gaven diverse omroependirecteuren al eerder aan minder afhankelijk te willen zijn van reclame-inkomsten of zelfs reclameboodschappen zelfs geheel af te schaffen.
Skoep Nieuws onderzocht daarom in opdracht van Spreekbuis.nl of de consument de portemonnee wil trekken voor een reclamevrije NPO. Op de vraag: ‘Zou jij voor de publieke omroep zonder reclame 80 cent per maand meer belasting willen betalen? stemde 62% van de respondenten voor. 38% gaf aan niet open te staan voor een extra bijdrage, door middel van een belastingverhoging of herinvoering van het kijk- en luistergeld. In totaal deden 688 respondenten aan de online enquête mee.

Bron: Tens Media/Spreekbuis

Bericht delen