Dinsdag 16 januari 2018

Omroep Brabant doet aan hufterjournalistiek

Met draaiende camera aanbellen bij de frauderende professor Diederik Stapel uit Tilburg. Ongevraagd op de koffie bij de student, die een tien kreeg voor zijn scriptie over de PVV. Bedreigd worden door een oud gemeenteraadslid uit Oosterhout. Omroep Brabant onderzocht de kracht van hufterjournalistiek.

Schuilt in iedere journalist een soort Rutger? Bereik je met hufterige journalistiek meer dan met nette journalistiek? Programmamaker Rob Bartol probeert het woensdagavond uit in het tv-programma Onder Ons. Met draaiende camera belt hij aan bij de frauderende professor Diederik Stapel in Tilburg, bij een spookraadslid uit Oosterhout en bij de student die een tien kreeg voor zijn scriptie over de PVV.

De reacties van de journalistieke doelwitten waren zeer verschillend. Bij student Henk Bovenkerk mocht Bartol zelfs binnenkomen voor een kopje koffie en een goed gesprek. In Oosterhout ging het er minder vriendelijk aan toe.

Het voormalig CDA raadslid Servet Ciqek was weliswaar niet thuis, maar reageerde later woedend en uitte bedreigingen. Ciqek kwam vorig jaar in opspraak door wel de raadsvergoeding van 1130 euro per maand op te strijken, maar nooit te verschijnen. Na een eerste hoogoplopende confrontatie kwam het toch tot een interview. Voor het eerst vertelde Ciqek zijn kant van het verhaal.

In Tilburg deed de vrouw van Diederik Stapel de deur open, die in het dagelijks leven hoofd communicatie is van de provincie Brabant. Uiteraard kwam er een gladde niets zeggende verklaring. In eerste instantie, want deze journalistieke overval eindigde toch in een discussie over het handelen van Stapel en waarom hij zich verstopt voor de media.

Bron: Omroep Brabant

Bericht delen