NPO verwacht in december besluit over tweede sanctie Ongehoord Nederland
woensdag 23 november 2022

NPO verwacht in december besluit over tweede sanctie Ongehoord Nederland

De NPO verwacht pas in de eerste helft van december een besluit te nemen over een mogelijke tweede sanctie voor omroep Ongehoord Nederland (ON!). De NPO wil eerst een uitgebreide reactie van ON! beoordelen.

De NPO zei vorige maand ON! een tweede financiële sanctie te willen opleggen. Volgens de NPO is de omroep onder meer niet voldoende bereid om samen te werken binnen het bestel. Bij een definitieve tweede sanctie kan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) de vergunning van ON! intrekken.

De eerste sanctie werd in juli opgelegd na een rapport van de Ombudsman van de NPO. Hierin stelde de Ombudsman klagers in het gelijk die vonden dat de omroep in zijn programma’s aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt.

Na de eerste sanctie ontving de ombudsman weer vele honderden klachten na een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin waren beelden te zien waarop zwarte mensen witte mensen in elkaar slaan, zonder dat het programma er context bij gaf.

Klagers stellen dat er sprake zou zijn van racisme. Ook diverse omroepbazen lieten zich hard over het filmpje uit. Arnold Karskens stelde dat hij in de uitzendingen “de andere kant van het nieuws wil belichten”.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen