Nipkowschijf toegekend aan Brieven aan Andalusië
donderdag 25 juni 2020

Nipkowschijf toegekend aan Brieven aan Andalusië

Brieven aan Andalusië, het VPRO-programma van Stef Biemans, heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen.

Brieven aan Andalusië won de prijs onder andere vanwege de opvallende gelaagdheid. Aan de ene kant is de zesdelige reisserie een journalistiek verslag: Biemans portretteert middels briefwisselingen met zijn nieuwe buurtgenoten uit de Spaanse streek waar hij plotsklaps met zijn gezin naartoe is gevlucht vanuit Nicaragua – een originele vorm, die nog werkt ook.

Daarnaast is Brieven aan Andalusië een heel persoonlijke serie, waarschijnlijk de meest intieme die Biemans (bekend van Over de rug van de Andes en Amor met een snor) ooit gemaakt heeft. Want hoe ís het eigenlijk om met het hele gezin te emigreren naar een totaal vreemd land, terwijl het thuis in de fik staat? En wat doet dat met een huwelijk? “Ik was hevig ontroerd, maar heb ook enorm moeten lachen”, vertelde een jurylid. Het actuele programma Frontberichten en de dramaserie Oogappels, allebei van BNNVARA, waren de overige genomineerden voor de Nipkowschijf.

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. Dit jaar is Renate van der Bas (Trouw) voor het eerst juryvoorzitter, de overige leden zijn Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (De Volkskrant), Hannah Stöve (Het Parool), Emma Curvers (De Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Bron: Stichting Nipkow/BM

Bericht delen