dinsdag 16 januari 2018

Marathonopnames medische EO-serie gestart

De Evangelische Omroep en I Care Producties zijn donderdagnacht om 00.00 uur gestart met één van de grootste tv-producties in Nederland ooit: Zij houden Nederland in leven. In ruim 30 zorginstellingen wordt vandaag 24 uur lang gefilmd met meer dan 70 camera’s.

Tientallen regisseurs, camera- en geluidsmensen registreren vandaag geboortes, trauma’s, operaties op het scherp van de snede, verpleegkundige en psychiatrische behandelingen en complexe medische beslissingen. Vanaf woensdag 3 september ziet de kijker al deze gebeurtenissen in vijf afleveringen op Nederland 1. De medische serie is gebaseerd op het succesvolle Keeping Britain Alive van de BBC en laat het kloppend hart van onze nationale gezondheidszorg zien.

Niet eerder werd op zo’n grote schaal het werk van de 1,2 miljoen werknemers in de zorg en de dagelijks 630.000 daar in behandelde patiënten gevolgd. In de tv-serie wordt geprobeerd een zo breed mogelijk beeld te schetsen van de zorg in Nederland. Er is gekozen voor een willekeurige dag waarop de 24 zorguren met de camera worden vastgelegd. Op zo’n willekeurige dag worden gemiddeld 468 kinderen geboren en sterven 386 mensen. Door deze serie in 24 uur op te nemen, laat het programma de gezondheidszorg zien in al haar complexiteit en omvang. Naast opnamen in ziekenhuizen, worden ook de ouderenzorg, huisartsenpraktijk, trauma- en geestelijke gezondheidszorg in beeld gebracht.

De serie was eerder met veel succes te zien bij de BBC in Engeland en inmiddels is ook in Noorwegen een serie uitgezonden. De Britse media waren lovend over de serie, volgens The Times ‘een adembenemend mooi gefilmd uur televisie’.

Bron: EO/Broadcast Magazine

Bericht delen