KRO-NCRV’s Pointer: ‘Ongehoord Nieuws verspreidt stelselmatig misinformatie’
dinsdag 25 april 2023

KRO-NCRV’s Pointer: ‘Ongehoord Nieuws verspreidt stelselmatig misinformatie’

Omroep Ongehoord Nederland overtreedt geregeld de journalistieke code door misinformatie en complottheorieën te verspreiden. De politici die aan het woord komen, zijn vrijwel allemaal (88,8 procent) van radicaal-rechtse signatuur.

Dit blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). De NPO heeft staatssecretaris Uslu (Media) vandaag verzocht de vergunning van omroep Ongehoord Nederland in te trekken.

Niet kritisch op complotten en misinformatie
Pointer deed data-onderzoek naar de 80 afleveringen van het eerste jaar van Ongehoord Nieuws (van 22 februari 2022 t/m 21 februari 2023). In 60 daarvan worden complottheorieën besproken, blijkt uit de analyse. Zo komt de term ‘omvolking’ in 17 afzonderlijke uitzendingen aan de orde.

Volgens aanhangers van deze theorie is er sprake van een georganiseerd complot, waarin ‘de elite’ doelbewust de Nederlandse bevolking zou vervangen door een nieuwe, niet-witte bevolking. Het is een theorie die vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd gebruikt. Gasten kunnen er bij Ongehoord Nieuws vrijuit over spreken en worden er door de presentatoren niet kritisch over bevraagd.

Ook deelt Ongehoord Nieuws geregeld misinformatie over thema’s zoals corona (besproken in 76 afleveringen), immigratie (71), seksuele identiteit en de woke-ideologie (69), klimaat (61) en de EU (58). Op de inhoud worden gasten nauwelijks kritisch bevraagd, zo blijkt uit het onderzoek van Pointer.

Radicaal-rechts het vaakst in beeld
Naast de data-analyse onderzocht Pointer ook welke politici het meest aan het woord komen. Van de in totaal 12,5 uur dat politici in beeld zijn, is 53 procent gereserveerd voor politici van Forum voor Democratie. Samen met PVV, BVNL en JA21 komen de radicaal-rechtse partijen gezamenlijk op bijna 90 procent van de zendtijd voor politieke partijen in het programma.

Uit een analyse op basis van gezichtsherkenning blijkt bovendien dat voorzitter en hoofdredacteur Arnold Karskens relatief de meeste zendtijd krijgt van alle gezichten die in beeld zijn (de presentatoren uitgezonderd), zo’n 108 minuten in totaal. Hij staat daarmee op nummer 1, vóór de politici Thierry Baudet (FVD), met bijna 80 minuten, en Wybren van Haga (BVNL) met bijna 78 minuten.

‘Trek licentie in’
Maandag werd bekend dat de NPO een boete van ruim 130.000 euro oplegt, ook heeft de NPO staatssecretaris Uslu verzocht de vergunning van Omroep ON! in te trekken. Volgens de NPO blijft Ongehoord Nieuws ‘stelselmatig’ de journalistieke code van de NPO overtreden. Arnold Karskens schrijft in een reactie: “Wij zullen uit naam van de vrijheid van meningsuiting de NPO-sancties tot bij de hoogste rechterlijke instanties aanvechten.”

Eerder lieten VPRO en HUMAN bij monde van directeuren Roel Burgman en Willemien van Aalst aan Pointer weten dat zij vinden dat “actie richting ON! nodig is en met urgentie doorgepakt moet worden”. Zij vinden dat de licentie van ON! moet worden ingetrokken. “Voor openlijk, schaamteloos racisme en het aanzetten tot geweld of haat jegens groepen of personen is in onze ogen per definitie geen plaats binnen de publieke omroep. De conclusie dat Ongehoord Nederland de door hen onderschreven journalistieke gedragscode keer op keer schendt, kan uit de uitspraken van de Ombudsman en dit onderzoek van Pointer wel duidelijk worden getrokken.”

Powned-directeur Lucas Goes zei eerder tegen Pointer “niet zo van het verbieden” te zijn. Hij benadrukt dat de andere omroepen zich “wel even achter de oren mogen krabben. Door geen of slechts heel beperkt ruimte te bieden aan andere geluiden, kon Ongehoord het bestel binnen marcheren…”.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen