Kinderen doen verslag van de lockdown in ZappDoc: #lockdocs
woensdag 21 oktober 2020

Kinderen doen verslag van de lockdown in ZappDoc: #lockdocs

Maart 2020: scholen gingen dicht, sportclubs sloten hun deuren en kinderen mochten wekenlang thuis geen vriendjes ontvangen. In ZappDoc: #lockdocs doet een groep Nederlandse kinderen (tussen 9 en 14 jaar) wonend in Italië, Spanje en Nederland verslag van de lockdownperiode dit voorjaar. Het programma is zondag 1 november om 19.25 uur te zien bij Human op NPO 3.

Elk kind maakte in deze periode iets anders mee. Eén ding hebben ze gemeen: ze zitten allemaal thuis. De kinderen filmen zelf hun leven. Zo laten ze zien hoe hun leven er uit ziet en hoe zij en hun gezin omgaan met de coronacrisis. Zware en lichte onderwerpen worden afgewisseld en we zien hoe iedereen toeleeft naar het moment dat de lockdown weer voorbij zal zijn.

Maiza uit Almere maakt zich zorgen over haar broertje die kanker heeft. Is corona voor hem extra gevaarlijk? Lucia woont eigenlijk in Barcelona, maar zit vast op het Spaanse platteland en ontdekt het buitenleven. Mika uit Italië mist zijn moeder die als arts in het ziekenhuis werkt en wekenlang niet thuis kan wonen. De moeder van Tessa uit Amsterdam krijgt corona en belandt bijna op de IC. De kinderen gaan via Zoom met elkaar in gesprek en delen hun ervaringen.

Een groep jeugddocumentairemakers miste het perspectief van het kind tijdens de coronacrisis. Regisseur Sanne Rovers: “Iedereen was verbonden in het opgesloten zijn. Die vreemde tegenstelling maakt deze tijd zo uniek en wij wilden dit vastleggen verteld vanuit het kind. Ook wilden we samen met de kinderen reflecteren op wat de kinderen ervaren; angst, onzekerheid, eenzaamheid, maar ook meer vrijheid of stress? De hele film bestaat uit zelf gefilmde beelden en Zoomgesprekken. Elk kind werd individueel begeleid door een maker. Zo konden kinderen hun ervaringen over deze tijd delen met anderen.”

De film van Sanne Rovers kwam tot stand in samenwerking met jeugddocumentairemakers Kim Brand, Anneloor van Heemstra, Saskia Gubbels, Marjolijn Heijnen, Denise Janzee, Susan Koenen, Nadine Kuijpers, Annelies Kruk, Mirjam Marks, Juul Op de Kamp en Lidija Zelovic.

ZappDoc: #lockdocs is geproduceerd door Docmakers.

Bron: Human/BM

Bericht delen