Dinsdag 16 januari 2018

Jinek, Verbeet en Frets in jury Jongeren Lagerhuis

De finalisten van Het Jongeren Lagerhuis worden beoordeeld door een jury bestaande uit tv-presentatrice Eva Jinek, cabaretier Johan Fretz en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Zij bepalen wie er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat: een vijfdaagse trip naar New York.

Alexander Pechtold, Jesse Klaver, Dominique van der Heyde en Jack de Vries zullen de beste jonge debaters van Nederland klaarstomen voor de finale van de grootste scholieren-debatcompetitie van Nederland, die vrijdag te zien is bij de VARA op Nederland 3.

De finale gaat dit jaar tussen het Lyceum Oudenhoven uit Gorinchem en het Preadinius Gymnasium uit Groningen. Beide finalisten leveren acht jongeren die uitmaken wie er het beste kan debatteren en – nieuw bij Het Jongeren Lagerhuis – speechen. Zij kregen daarbij debattraining van politiek verslaggever Dominique van der Heyde van het NOS Journaal en spindoctor Jack de Vries. En speechles van Alexander Pechtold van D66 en Jesse Klaver van GroenLinks.

In de finale debatteren de jongeren niet alleen tegen elkaar, de scholen leveren ook hun beste jonge debater die het op moet nemen tegen FNV-voorzitter Ton Heerts. Met als centrale vraag: zijn jongeren niet de dupe van het Sociaal Akkoord?

Bron: VARA

Bericht delen