Humberto Tan zondag in eerste aflevering VPRO Zomergasten
zondag 24 juli 2022

Humberto Tan zondag in eerste aflevering VPRO Zomergasten

Presentator, schrijver en fotograaf Humberto Tan is op 24 juli de eerste gast in het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt hem over zijn ideale televisieavond. Dat is te zien vanaf 20.20 uur bij de VPRO op NPO 2.

Met onder meer fragmenten uit de documentaire The Velvet Queen over de Franse fotograaf Vincent Munier die samen met schrijver en vriend Silvain Tesson op zoek gaat naar de sneeuwluipaard in de Himalaya. Verder de documentaire Strike a Pose over de achtergronddansers van Madonna en een optreden uit America’s Got Talent.

Humberto Tan over Zomergasten: “Ik ben een veelvraat op televisiegebied. Van Studio Sport tot National Geographic en van Nieuwsuur tot Het Perfecte Plaatje. Mijn Zomergasten-avond is uiteindelijk een weerslag van mijn karakter en een compendium van mijn interesses. Het zal gaan over het belang van rechtvaardigheid zoals mijn moeder me dat heeft geleerd. Maar ook over de kracht van natuur en over entertainment. En ik heb plannen met een paar TikTok-fragmenten.”

Humberto Tan werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1993 NOS Studio Sport ging presenteren en later ook het NOS Journaal. In 2013 krijgt Tan zijn eigen talkshow, RTL Late Night. Hij wordt geprezen om zijn vakmanschap en zijn warme en menselijke benadering. Hij weet grote internationale sterren naar zich toe te trekken, zoals George Clooney, Ed Sheeran, Pharrell Williams en Coldplay. In 2015 wordt hij gekozen tot Omroepman van het Jaar en in 2014 en 2016 wint hij de Zilveren Televizier Ster voor beste presentator.

In 2016 krijgt hij de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met een vriendengroep die de terroristische aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan overleefde. De jury: ‘Humberto zit op gevoel en niet op moraal, dat maakt hem heel sterk in een human interest-interview. Tan en zijn redactie creëerden een vertrouwelijke sfeer waarin die jongens zichzelf durfden te zijn – alsof er geen duizenden mensen meekeken. Dat is een gave.’

Vanaf 2015 dalen de kijkcijfers van RTL Late Night en in 2018 vervangt RTL Tan door Twan Huys. Toch zit hij niet stil. Hij presenteert publiekstrekkers als Holland’s Got Talent, Dance, Dance, Dance en The Big Music Quiz.

Humberto Tan schreef verschillende columnbundels en ook het kinderboek Pirouette in Paramaribo. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld als fotograaf. In 2016 won hij het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje. Daarna fotografeerde hij onder meer Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh voor Het Rode Kruis. Momenteel werkt hij aan een boek met interviews en foto’s van honderdjarigen.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen