Dinsdag 16 januari 2018

Henk Hagoort: 'Bezuinig op sport en amusement'

Foto: Jan Bos/NPO

De publieke omroep moet bezuinigen op sport en amusement. Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de NPO in een ingezonden brief in de Volkskrant. Hij vraagt zich af of de NOS zowel de Eredivisie als de Champions League moet uitzenden. Een daling van de kijkcijfers neemt Hagoort dan voor lief.

Omdat amusement “onderscheidend moet zijn” vraagt Hagoort zich openlijk af wat programma’s als Wie van de Drie of Bananasplit toevoegen. Hagoort zegt dat de publieke omroep niet zal accepteren dat de overheid voorschrijft waarop bezuinigd wordt. Hij hoopt ook op het fuseren van omroepen.

De overheid kan wel helpen, betoogt de bestuursvoorzitter. “Wij verwachten van een volgend kabinet concrete stappen om de regeldruk te verminderen”. Volgens Hagoort is de regelgeving vanuit de landelijke en Europese overheid ‘gigantisch’ toegenomen. “In Hilversum zijn daar tientallen mensen dagelijks mee bezig.”

Andere maatregelen die Hagoort noemt zijn “verregaande programmatische specialisatie en samenwerking”. Er moeten volgens hem gezamenlijke redacties voor kunst en cultuur, drama en film, documentaires en onderzoeksjournalistiek komen. Ook wil hij fors snijden in de vele digitale kanalen op radio en tv en honderden websites van de omroepen.

CDA-lid Hagoort zal zaterdag op het CDA-congres niet instemmen met het akkoord dat zijn partij dinsdag sloot met VVD en PVV. Dat zei hij dinsdag in de tv-talkshow Pauw & Witteman. Spreektijd op het congres vraagt hij niet aan.

Bron: NOS

Bericht delen