Dinsdag 16 januari 2018

Fitna toch op televisie door proces tegen Wilders

Toen Fitna in maart 2008 verscheen, was er geen enkele omroep die de film van Geert Wilders wilde uitzenden. Maar de film komt nu tóch op televisie, omdat de NOS integraal verslag doet van het proces tegen Wilders. Fitna wordt op verzoek van het Openbaar Ministerie in de rechtszaal vertoond zodat de rechters er een oordeel over kunnen vellen.

Als Wilders’ advocaat Moszkowicz maandag geen wrakingsverzoek had ingediend, was de film die middag al vertoond en dus ook uitgezonden, op Nederland 1. Naar alle waarschijnlijkheid vindt de vertoning van Fitna in de rechtszaal vandaag plaats. De NOS deed alleen van de eerste procesdag rechtstreeks verslag op Nederland 1. Vanaf woensdag is de rest van het proces integraal te volgen op het digitale kanaal Journaal 24.

“Er is heel goed over nagedacht”, zegt woordvoerder Rolf de Wit van de NOS. “Maar wij zenden het proces tegen Wilders integraal uit vanwege de maatschappelijke relevantie, en het vertonen van Fitna is een onderdeel van de rechtszaak. Dat is een journalistieke afweging van onze hoofdredactie.”

De NOS stelt dan ook dat niet Fitna wordt uitgezonden, maar ‘Fitna in de context van de rechtszaak’. De Wit: “We vertonen de film niet beeldvullend, maar brengen de monitor in beeld waarop Fitna is te zien. Bovendien zullen beelden van die monitor worden afgewisseld met beelden van de zaal, en van Wilders, en van zijn raadsman.”

Bron: De Volkskrant

Bericht delen