Woensdag 17 januari 2018

Eerste vrouwenzender in Afghanistan actief

Als je in Afghanistan langs de 75 televisiekanalen zapt, zie je bijna nooit een vrouw. Maar wie afstemt op Zan TV wordt sinds kort verrast. Zan TV is een televisiestation gerund door vrouwen, al is het wel bedacht door een man.

Een radicaal initiatief in een land waar de media bijna helemaal gedomineerd worden door mannen.

Initiatiefnemer Hamid Samar wil de Afghanen laten zien wat vrouwen in hun mars hebben. “Vrouwen zijn sterker dan mannen, dat probeer ik te bewijzen”, zegt hij. “Andere televisiestations weigeren vrouwen aan te nemen, dus ik besloot zelf maar een station op te richten.”

Samar verzamelde vijftig jonge, ambitieuze vrouwen voor zijn project. De enige mannen die hij aanstelde, zo’n tien, trainen de vrouwen in camera- en monteerwerk.

Inmiddels is Zan TV drie maanden live, het station zendt 24 uur per dag uit. Op Zan TV wordt gediscussieerd over de islam, vrouwenrechten, carrières en mannen. “Zo hebben we talkshows voor zakenvrouwen en documentaires over rolmodellen”, zegt Samar. “Bijvoorbeeld over vrouwen die in het leger werken om hun land te beschermen.”

De kijkcijfers zijn goed, zeker voor een nieuw televisiestation in het enorme zendernetwerk van Afghanistan. Volgens Samar stemmen zo’n 90.000 Afghanen dagelijks op Zan TV af.

Het station staat wel onder constante dreiging, geeft Samar toe. “Afgelopen maand ontvingen we weer twee concrete dreigementen van de Taliban.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen