Article header image

Eerste Kamer nog niet akkoord met Mediawet

Staatssecretaris Sander Dekker moet terug naar de Tweede Kamer met de Mediawet. Hij slaagt er niet in de wet door de Eerste Kamer te krijgen. Dekker kondigde gisteravond aan met een aanpassing te komen. Alleen dan krijgt hij de Eerste Kamer mee.

Dekker wil dat de Mediawet wel door de senaat wordt aangenomen, zodat het deel over de regionale omroep alvast in werking kan treden. Het deel over de landelijke publieke omroepen wordt dan uitgesteld tot een ‘reparatiewet’ aan alle bezwaren van de Eerste Kamer tegemoet komt. Daar komt hij nog vóór het zomerreces mee.

Dekker belooft de wet zo aan te passen dat de overheid minder macht krijgt bij benoemingen bij de publieke omroep. Nu benoemt de minister de leden van de raad van toezicht van de NPO en moet zij toestemming geven voor leden van de raad van bestuur. De senaat wil daarvan af omdat volgens de nieuwe Mediawet de koepelorganisatie in Hilversum meer macht krijgt. Het risico op politieke invloed is dan te groot, stellen de senatoren.

Dekker moet opnieuw al zijn toezeggingen op papier zetten. Zijn voorgestelde wijzigingen zijn tijdens onderhandelingen achter de schermen al grotendeels afgestemd met D66, GroenLinks en ChristenUnie. Eerder gaf de SGP al aan de wet te steunen. Die partijen heeft hij nodig om een meerderheid te krijgen; coalitiepartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Volgende week praat de senaat waarschijnlijk voor de derde keer over de Mediawet.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen