Dodenherdenking en Bevrijdingsdag bij de NPO
woensdag 29 april 2020

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag bij de NPO

De publieke omroep staat in de programmering op tv, radio, online en on demand uitgebreid stil bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag met rechtstreekse uitzendingen en andere programma’s.

Beide dagen krijgen door de coronamaatregelen een ander karakter. De nationale herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de kranslegging daarna op de Dam gaan wel door, maar zonder publiek. Veel andere bijeenkomsten op 4 en 5 mei zijn afgelast.

De uitzending rond de Nationale Herdenking op maandag 4 mei (NPO 1, 19.00 uur, NOS) begint met de herdenkingsbijeenkomst in een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Arnon Grunberg een 4 mei-voordracht uitspreekt. Rond 19.50 uur schakelen ook NPO 2 en NPO 3 naar de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander houdt er een toespraak en samen met koningin Máxima zal hij een krans leggen bij het Monument op de Dam. De presentatie is in handen van Jeroen Overbeek.

Na de kranslegging geeft presentatrice Annechien Steenhuizen (NPO 2, 20.15 uur, NOS) vanaf een plek in Rotterdam een korte impressie van het verloop van de dodenherdenking daar.

Al jaren worden na de Nationale Herdenking door het hele land optredens en voorstellingen georganiseerd waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Zangers, acteurs, cabaretiers en andere artiesten willen zo de betekenis van herdenken en vrijheid levend houden. Omdat de mensen dit jaar onmogelijk naar de theaters kunnen komen, gaan de artiesten naar de mensen. Vanuit een lege Amsterdamse Stadsschouwburg presenteert Winfried Baijens Na de Dam (NPO 1, 20.50 uur, NOS), een programma met dichters, acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende Snijders en regisseur Ivo van Hove met acteurs van het ITA ensemble maken met muziek en verhalen duidelijk wat we herdenken en waarom we herdenken. Vanwege de coronamaatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer.

Ter vervanging van het Concert aan de Amstel maakt de NOS op Bevrijdingsdag een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. In 75 jaar bevrijding: Bevrijdingsdag (NPO 1, 20.35 uur, NOS) maken artiesten als Roel van Velzen en Simone Kleinsma hun opwachting. Aanvankelijk zouden ze op het podium op de Amstel staan met het Metropole Orkest, maar op een bijzondere manier (met inachtneming van de coronamaatregelen) zullen ze toch hun optreden kunnen uitvoeren. Een muzikale terugblik op de 75 jaar na de bevrijding. Daarnaast geeft presentatrice Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden.

Bron: NPO/BM

Bericht delen