Castingbureaus starten vakvereniging
zaterdag 20 juli 2019

Castingbureaus starten vakvereniging

Een groep castingbureaus heeft samen een vakvereniging opgericht. Het Dutch Casting Directors Guild (DCDG) wil de veiligheid van de acteurs garanderen. Reden voor de oprichting zijn de incidenten rond Job Gosschalk van Kemna Casting.

Bij het initiatief zijn acht castingbureaus betrokken. Zij onderschrijven dezelfde richtlijnen om machtsmisbruik en uitbuiting van acteurs tegen te gaan. Daarnaast wil de vereniging intensief samenwerken met de acteursbond ACT en de NAA, de belangenvereniging voor agenten en uitvoerend kunstenaars. Na de zomer moet DCDG actief worden.

De betrokken castingbureaus zijn Oi Mundo Casting, Groen Casting, Saida Casting, Marina Wijn Casting en Buddy Film Casting. Daarnaast hebben drie grote kindercastingbureaus zich bij de DCDG aangesloten, te weten Jut & Jul Casting, Elskes Kast Casting en Martha Mojet Casting.

Er was twee jaar geleden veel te doen om Kemna Casting, het grootste castingbureau van Nederland. Mede-eigenaar Job Gosschalk werd door meerdere acteurs beschuldigd van seksueel misbruik. Gosschalk ontkent dat hij tijdens het casten van acteurs strafbare feiten heeft gepleegd. Wel heeft hij erkend “bepaalde grenzen te hebben overschreden”.

Het Openbaar Ministerie, dat Gosschalk in januari verhoorde, heeft nog geen beslissing genomen over een mogelijke vervolging. Onder de bij de vakvereniging aangesloten castingbureaus is overigens niet Post Castelijn, zoals Kemna Casting sinds vorig jaar zomer heet. De castingbureaus staan ervoor open als Post Castelijn zich wil aansluiten, maar dan moet dat bureau wel garanderen dat het volgens de richtlijnen wil werken.

Bron: NOS/BM

Bericht delen