Woensdag 17 januari 2018

Amsterdam, sporen van suiker van Ida Does internationaal bekroond

Regisseur Ida Does heeft met haar film Amsterdam, sporen van suiker twee awards gewonnen op het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto (Canada).

De documentaire film werd uitgeroepen tot de beste van de 2017 editie van het Festival. Ida Does kreeg ook een award: De CineFAM Award, voor de beste vrouwelijke regisseur.

“Ik ben erg blij met beide awards. Erg verrast ook. Voor mij was het spannend om te zien wat deze film op de internationale festivals zou doen. Nadat we op primetime op de Nederlandse nationale tv werden uitgezonden op 1 juli beleefde de film een vliegende start. Noraly Beyer, een van de hoofdpersonen uit de film, was er ook bij. De film werd ook vrijwel direct officieel geselecteerd door Caribbean Tales en door The Third Horizon Caribbean Film Festival in Miami, terwijl het Trinidad & Tobago International Film Festival de film voor 2018 heeft geselecteerd”, zegt Does.

De filmmaker zegt dat dit een bevestiging is “van de behoefte die er bestaat aan films en andere creatieve producten die ingaan op onze (koloniale) geschiedenis en hoe deze geschiedenis ons heeft gevormd. Thema’s als identiteit, de veerkracht van de voorouders, de dehumanisering van de tot slaaf gemaakten, het racisme en de ontkenning van de misstanden in de slavernij, en de gevolgen daarvan. Dat zijn thema’s uit de film, die herkenbaar zijn voor het hele Caribisch gebied.”

Bron: NTR/BM

Foto: Regisseur Ida Does met Typhoon en Noraly Beyer

Bericht delen