Dinsdag 16 januari 2018

Ahmed Aboutaleb zondag eerste Zomergast

Wilfried de Jong ontvangt zondag zijn eerste Zomergast; Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. “Het belooft een avond te worden met een Aboutaleb die de kijker nog niet kent,” verzekert de burgemeester, die onder andere beelden laat zien van het in de Arabische wereld immens populaire Prince of Poets, een soort Idols voor dichters.

Aboutaleb koos ook voor historische beelden van de legendarische Marokkaanse verzetsleider Abdelkrim al-Khattabi, die begin jaren twintig van de vorige eeuw de Spaanse overheersers bij het plateau van Anoual in de pan hakte en de Rifrepubliek stichtte, in die tijd het enige niet-bezette gebied in de Islamitische wereld. En Aboutaleb blijkt een verrassende voorkeur te hebben op het gebied van Nederlandse populaire muziek. Zijn keuzefilm is Out of Africa (Sydney Pollack, 1985) met Meryl Streep en Robert Redford. Elke maandagavond na Zomergasten is op NPO Doc een documentaire te zien, waaruit de avond ervoor tijdens Zomergasten een fragment werd vertoond.

Aboutaleb kwam op vijftienjarige leeftijd naar Nederland. Hij studeerde aan de lts, mts en hts en werkte vervolgens als verslaggever voor Veronica, NOS radio en RTL Nieuws. Als woordvoerder van Hedy d’Ancona (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur) ervoer hij dat het veel uitmaakt wie er achter de bestuurlijke knoppen zit. Een loopbaan in de politiek volgde als wethouder in Amsterdam, waar hij furore maakte met zijn optreden na de moord op Theo van Gogh. En vervolgens als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aboutalebs recente uitspraak gericht aan Nederlandse terroristen na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, “rot toch op als je het hier niet ziet zitten”, haalde de wereldpers. Het trok ook de aandacht van het Witte Huis in Washington, dat hem onlangs uitnodigde voor een internationale conferentie over de aanpak van radicalisering en gewelddadig extremisme. Hij is een groot poëzieliefhebber en vertaalde werk van de Syrische dichter Adonis.

Wilfried de Jong ontvangt de komende weken ook Peter Buwalda, Simone van Saarloos, Adriaan Geuze, Annejet van der Zijl en Damiaan Denys als Zomergast.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen