Dinsdag 16 januari 2018

Zeventig jaar Arbeidsvitaminen

Arbeidsvitaminen viert vrijdag z’n zeventigste verjaardag en is daarmee het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld. Arbeidsvitaminen begon in februari 1946 bij de AVRO naar een idee van Jaap den Daas. Het is sinds 2006 opgenomen in het Guinness Book of Records als oudste nog bestaande radioshow.

Arbeidsvitaminen groeide vooral in de jaren dat het werd uitgezonden op Hilversum 3, Radio 3 en later 3FM. Het werd daar één van de best beluisterde programma’s van Nederland. DJ’s als Meta de Vries, Krijn Torringa, Hans Schiffers, Wim Rigter en Gerard Ekdom presenteerden de uitzendingen. Het concept ‘verzoekplaten draaien voor bedrijven’ is al die jaren succesvol gebleven.

Sinds september 2010 wordt het AVROTROS-programma uitgezonden op NPO Radio 5 Nostalgia en is de presentatie in handen van Jan Steeman. Niet langer worden verzoekplaten voor bedrijven gedraaid, maar voor individuele luisteraars. Het accent van de muziekkeuze ligt op evergreens uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Uiteraard had de verplaatsing van 3FM naar Radio 5 gevolgen voor de samenstelling en de grootte van het luisterpubliek. In de laatste jaren op 3FM luisterden er gemiddeld rond de 450.000 mensen waarvan tachtig procent tussen twintig en vijftig jaar oud. Nu zijn dat er zo’n 165.000. De leeftijdsopbouw van die groep is heel anders; 94% is ouder dan vijftig en 62% ouder dan 65 jaar.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen