Uitzendvergunningen commerciële radio worden minimaal twee jaar verlengd
donderdag 12 november 2020

Uitzendvergunningen commerciële radio worden minimaal twee jaar verlengd

Staatssecretaris Mona Keijzer (Ministerie Economische Zaken en Klimaat) is bereid de vergunningen van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders te verlengen met minimaal twee jaar.

Oorspronkelijk zouden de vergunningen van commerciële radiozenders voor het uitzenden via FM en DAB+ per september 2022 eindigen. De huidige vergunningen zijn in 2003 voor het laatst verdeeld. Keijzer had de Kamer eerder laten weten dat zij een noodverlenging niet zag zitten, onder meer omdat nieuwkomers als KINK dan aan de zijlijn blijven staan.

De Tweede Kamer vindt het echter tijdens deze coronacrisis niet de periode om over te gaan tot een nieuwe verdeling van de vergunningen. “De radio heeft het enorm zwaar. Zij vragen geen geld, maar een verlenging van de tijd die de de huidige vergunningen hebben”, aldus CDA-Kamerlid Joba van den Berg eind oktober. Van den Berg vroeg daarom, gesteund door de rest van de coalitie en PVV en PvdA, om de FM-vergunningen met drie jaar te verlengen tot 1 september 2025.

Keijzer komt de Tweede Kamer nu tegemoet. “Om nu wel zoveel als mogelijk tegemoet te komen aan de gevraagde zekerheid vanuit de radiosector, zeg ik nu een tijdelijke (nood)verlenging van de commerciële radiovergunningen toe met een termijn van minimaal twee jaar tot 1 september 2024. Deze termijn kan oplopen tot drie jaar indien na een onderzoek duidelijk wordt dat een dergelijke termijn proportioneel is in verhouding met het gestelde doel“, aldus Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris inventariseert tevens hoe hoog de verlengprijzen moeten worden. “Ik zal daarom zo snel mogelijk over gaan tot het verstrekken van een opdracht daartoe. Na een eerste afstemming met SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam (SEO) kan ik u hierover berichten.” Het gaat naar verwachting drie tot zes maanden duren om de prijs per verlenging te berekenen.

De volledige kamerbrief over de noodverlenging is hier te vinden.

Bron: Mediamagazine/BM

Bericht delen