Dinsdag 16 januari 2018

Jeroen van Inkel krijgt Marconi Oeuvre Award

Jeroen van Inkel krijgt de Marconi Oeuvre Award 2010. Van Inkel wordt onderscheiden omdat hij door de jury gezien wordt als ‘een icoon van de Nederlandse radio’.

‘Generaties zijn met hem opgegroeid, met hem opgestaan, naar het werk of school gereden. Vele hedendaagse radiomakers zijn door hem beïnvloed. Zijn manier van radio maken is een stijlvorm geworden die door velen is omarmd en waar hij in Nederland de eerste mee was. Van Inkel heeft onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de sound van de Nederlandse radio. Zijn gebruik van vormgeving, de wijze waarop hij sfeer maakt in zijn shows, het hoge tempo en de populaire dj-sound. Van Inkel haalde de mosterd van Amerikaanse radiozenders en hij vertaalde deze snelle radiovorm naar de nog stugge en serieuze Nederlandse radio. Ook in technisch opzicht, want hij haalde apparatuur hierheen waarmee de sound van zijn shows veel vetter klonken dan de rest (met de zogenaamde Optimod compressor),’ zo is in het juryrapport te lezen.

Van Inkel begint zijn landelijke carrière bij Veronica. Hij maakt furore met Rinkeldekinkel, Ook Goeiemorgen, Curry & Van Inkel, Stenders & Van Inkel en Staverman & Van Inkel. Ook dankzij zijn tv-avonturen, zoals het presenteren van de Top 40 en Countdown, wordt Van Inkel de meest bekende dj van de jaren tachtig en begin jaren negentig. Van Inkel vertelde tijdens de bekendmaking van de prijs in het programma Tijd voor 2 met Frits Spits dat hij het meest gelukkig werd van het programma Stenders & Van Inkel.

In 2000 stapt hij over naar Radio 538, waar veel van zijn oud-Veronica collega’s al jaren werken. Sinds vijf jaar werkt Van Inkel bij Q-Music, waar hij van de ochtend naar de middag verhuisde.

‘Jeroen van Inkel is de koning van de sfeer en de sympathieke items. Alleen de suggestie om flitspalen onklaar te maken, liet hem één keer op die grens balanceren. Hij is een pionier op het gebied van vormgeving. De jury hecht eraan dit als een Lifetime Achievement Award te zien. Het is geen eindpunt, maar een waardering voor het tot nu toe al bereikte resultaat, in een oeuvre waarvan het einde nog lang niet in zicht is,’ aldus de jury.

Bron: AVRO/Broadcast Magazine

Bericht delen