De Nieuws BV hoeft opnamen DENK niet te verwijderen
woensdag 15 augustus 2018

De Nieuws BV hoeft opnamen DENK niet te verwijderen

Het BNNVARA-programma De Nieuws BV hoeft opnamen van gesprekken over de nepnieuwscampagne van de politieke partij DENK niet te verwijderen. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag bepaald dat ‘de belangen van de journalisten zwaarder wegen dan die van de politieke partij’.

‘Het is weliswaar in strijd met de richtlijnen van de Kamer om zonder toestemming in fractiekamers opnamen te maken, maar in dit geval heeft DENK de journalisten daar zelf uitgenodigd’, aldus de rechtbank.

Het BNNVARA-programma meldde vorige maand dat DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 een nepnieuwscampagne plande. Daarbij werd gedacht aan een valse PVV-advertentie met de slogan ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. Uiteindelijk werd alleen een korte online test uitgevoerd in het buitenland.

In de uitzending werden opnamen gebruikt van een in het geheim opgenomen gesprek met DENK-Kamerlid Farid Azarkan in de Tweede Kamer. De Nieuws BV gebruikte het materiaal om later te kunnen weerleggen dat de makers zaken zouden hebben verzonnen.

DENK vond dat deze opnamen onrechtmatig zijn verkregen en drong daarom in het kort geding aan op een vernietiging van het materiaal.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen