Yvonne de Haan pleit voor behoud journalistiek en levensbeschouwing bij NPO
dinsdag 17 juli 2018

Yvonne de Haan pleit voor behoud journalistiek en levensbeschouwing bij NPO

Minister Slob heeft aangekondigd opnieuw op de publieke omroep flink te gaan bezuinigen. Na eerdere bezuinigingen van 200 en 50 miljoen moet er nu nog eens 60 miljoen af. Directievoorzitter Yvonne de Haan van KRO-NCRV reageert op deze bezuinigingen en de ingrijpende programmakeuzes die de NPO maakt.

De Haan: “Als KRO-NCRV kijken we met grote zorgen naar de bezuinigingen en de programmakeuzes die door de NPO voor 2019 worden gemaakt. Levensbeschouwing en journalistiek, twee bij uitstek publieke genres, staan onder grote druk en worden zwaar geraakt. Dit zal ook gevolgen hebben voor onze programmering.”

“Het kijkgedrag verandert snel en met vernieuwende digitale platforms als Jinek.nl en Brandpunt+ spelen we bij KRO-NCRV daar al enige tijd goed op in en weten we jongeren daarmee goed te bereiken. Maar er zijn ook nog steeds grote groepen Nederlanders die nog ‘gewoon’ televisie kijken en de weg naar bestaande lineaire titels, op vaste uitzendtijdstippen of via NPO Start, goed weten te vinden.”

“Voor ons als makers is innovatie enorm belangrijk en wij vernieuwen ook op de traditionele televisiezenders onze programmering volop. Maar als de richting die de NPO-organisatie wijst niet de juiste is, moeten we als makers ook de kans krijgen om bij te sturen. Zonder dat de programmering, zoals dat nu met bijvoorbeeld Brandpunt+ op NPO 2 gebeurt, al binnen een enkele maanden weer uit de uitzendschema’s wordt geschrapt. Teveel wisselingen in programmering en programmatitels hebben tenslotte ook het risico in zich dat programma’s niet meer worden gevonden en kijkers en luisteraars juist worden weggejaagd van de NPO-zenders.”

“Als directie van KRO-NCRV voeren wij gesprekken over onze programma’s met degene die bij de NPO gaan over plaatsing van onze programma’s in principe aan tafel met betrokkenen en niet via de pers. Dat past niet bij waar we als omroep voor staan. Ook in onze programma’s zoeken we juist de dialoog op. Niet schreeuwen, maar praten en luisteren is ons devies. Maar wij vinden het wel belangrijk om onze leden en onze kijkers en luisteraars, goed te informeren over ons standpunt en over datgene waar we anders in staan dan de NPO.”

“Wij zijn van mening dat de genres levensbeschouwing en journalistiek bij uitstek thuishoren in het publieke domein. Daar valt voor ons niet over te twisten. Het zijn genres waarmee de publieke omroep zich ten maximale kan en moet onderscheiden ten opzichte van de commerciële zenders.”

Bron: KRO-NCRV/BM

Zie tevens het bericht Yvonne de Haan vertrekt bij KRO-NCRV

Bericht delen