Dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep: 'Maker is geen onderdeel van de FARC'

Radio Nederland Wereldomroep kwam afgelopen woensdag en donderdag met nieuwe beelden van de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer naar buiten. Welke journalistieke keuzes maakte de omroep alvorens de beelden te verspreiden? Adjunct-hoofdredacteur Ardi Bouwers van de Wereldomroep: “De beelden van Tanja Nijmeijer zijn afkomstig van de Colombiaanse freelance journalist Jorge Enrique Botero en werden in augustus in de Colombiaanse jungle opgenomen.”

De Wereldomroep stuitte afgelopen maandag op online publicaties over het bestaan van de beelden in internationale media. “Daarop benaderde onze Latijns-Amerikaanse redactie Botero. De omroep wachtte tot woensdag met het publiceren van de beelden, zodat de ouders van Tanja het materiaal eerst konden bekijken.”

Bouwers geeft aan dat de Wereldomroep Botero heeft betaald zoals de omroep gewend is freelancers te belonen. “Botero verbleef dagenlang met camera in de jungle. In dat licht is het bedrag van 5.000 euro dat wij Botero hebben betaald redelijk, zeker als je het plaatst in de internationale context waarin wij opereren”. De Wereldomroep ontving enkele video- en audiofragmenten in het Spaans en Nederlands plus vijftien nieuwe foto’s van Tanja en de FARC.

Bouwers noemt Botero een betrouwbare journalist: “Hij heeft niet alleen jarenlang geïnvesteerd in zijn relatie met de FARC, maar heeft ook connecties bij andere Colombiaanse rebellenbewegingen. Zijn werk wordt gepubliceerd in Colombiaanse media. Wij beschouwen hem zeker niet als onderdeel van de FARC.”

Zie videobeelden Wereldomroep hier

Bron: Broadcast Magazine/Wereldomroep

Bericht delen