VPRO-documentaire Alicia wint Prix Italia
Vrijdag 28 september 2018

VPRO-documentaire Alicia wint Prix Italia

De documentaire Alicia (VPRO/Cerutti Film) van regisseur Maasja Ooms heeft de Prix Italia in de categorie tv-documentaire gewonnen. Hiermee wordt de eerste van drie belangrijke nominaties verzilverd. De documentaire is tevens genomineerd voor een Gouden Kalf en een Prix Europa die in oktober worden uitgereikt.

In de documentaire volgt Maasja Ooms drie jaar lang de jonge Alicia, in afwachting van een goed pleeggezin. Intussen groeit Alicia op in verschillende tehuizen. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Alicia is een onderhuids portret van binnenuit.

De jury van de Prix Italia koos unaniem voor Alicia als beste tv-documentaire. De jury roemt het krachtige verhaal van de documentaire en de uitmuntende manier waarop Ooms de film heeft gemaakt. ‘De prijs gaat niet alleen naar de filmmaker – we willen de prijs ook aan Alicia opdragen voor het delen van haar levensverhaal met ons.’

De Prix Italia is de oudste Europese mediaprijs, die jaarlijks door de Italiaanse publieke omroep RAI wordt uitgereikt aan de beste radio-, televisie- en internetprogramma’s. Alicia ontving in 2017 al de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. 2Doc: Alicia is te bekijken op vpro.nl/alicia.

Bron: VPRO

Bericht delen