Woensdag 17 januari 2018

Van Collem kapittelt NPO

Dutch Features (wordwide sales & licensing) van Pim van Collem had tijdens MIPCOM in Cannes een appartement betrokken recht tegenover het Palais des Festivals. Vanaf die A-locatie bracht hij Nederlandse films en series wereldwijd onder de aandacht en waren er kritische woorden aan het adres van de NPO.

Netflix nam al 5 speelfilms van hem af, waaronder 3 Nederlandse (Publieke Werken, Riphagen en Bon Bini Holland), en ook grote Europese partijen wisten Van Collem te vinden. Zo is de miniserie De Zaak Menten, deze maand te zien bij Omroep MAX, als The Body Collector verkocht aan Walter Presents, het SVOD-platform van Channel Four. “Nederlands drama begint internationaal steeds beter te verkopen en dat is op zich best bijzonder, gezien de budgettaire beperkingen. De Interesse voor ons product is vooral gestimuleerd doordat nieuwe SVOD-platforms, een beetje moe geworden van al dat Amerikaanse product, zich steeds meer richten op Europees kwaliteitsdrama. In dat kielzog lift Nederlands drama mee,” weet Van Collem.

Hij plaatst echter wel een kritische kanttekening. “Internationale spellers zoals Netflix en Amazon willen wel wereldwijde rechten kopen voor Nederlands product, maar de NPO houdt dat nu nog tegen; zij willen in eigen land kunnen concurreren met dergelijke platforms, en wijzen alle (substantiële) verkoopvoorstellen nu af. We hebben bijvoorbeeld een concreet bod van enkele tonnen op een 2 jaar oude tv-film gekregen, maar de NPO houdt de verkoop van de Nederlandse rechten alsnog tegen. Vreemd en niet slim, want niet alleen laat men zo veel belastinggeld liggen voor dure dramaproducties die vanwege budgetbezuinigingen binnen de NPO vaak voor financiële tekorten zorgen bij producenten, maar er is ook simpelweg geen heldere strategie als het gaat om cofinanciering en presales aan SVOD-zenders.”

Meer over MIPCOM 2016 en Van Collem in de novembereditie van Broadcast Magazine en in bijgaande video-impressie. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van de speciale actie.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen