Teun van de Keuken duikt in ons afval in De Vuilnisman
donderdag 28 januari 2021

Teun van de Keuken duikt in ons afval in De Vuilnisman

In het nieuwe KRO-NCRV programma De Vuilnisman, vanaf zondag 28 februari te zien op NPO 2 om 20.25 uur, duikt journalist Teun van de Keuken in de wereld achter ons afval.

Alleen al in Nederland wordt er zo’n 60 miljard kilo vuilnis per jaar geproduceerd. Maar waar laten we al die troep? Producenten, vuilverwerkers en overheden scheppen allemaal op over recycling, oftewel: de circulaire economie.

‘Afval bestaat niet’, zeggen de afvalverwerkers. Maar klopt dat eigenlijk wel? In zes afleveringen zet Teun van de Keuken de smerigste kant van onze consumptiemaatschappij in de schijnwerpers. Onze afvalverwerking blijkt een complexe industrie te zijn geworden waarin veel gekke dingen gebeuren.

In elke aflevering van De Vuilnisman neemt Teun van de Keuken één afvalstroom onder de loep: van de bekende grijze kliko of vuilniszak tot het plasticprobleem. Van gigantische industriële reststromen uit de staalindustrie tot lozingen door grote chemieconcerns. En waarom breekt er eigenlijk zo ontzettend vaak brand uit bij zoveel afvalbedrijven?

Teun van de Keuken: “Nog niet eens zo heel lang geleden was afval een probleem waar we als maatschappij vanaf moesten. Nu is het een miljoenenbusiness geworden. Mooie praatjes spelen een grote rol. In De Vuilnisman ga ik onderzoeken hoeveel daarvan nu echt waar is.”

De Vuilnisman is een productie van Dahl TV, onder eindredactie van Maarten Remmers. Opdrachtgever is KRO-NCRV, met Henk van der Aa als eindredacteur.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen