Staatssecretaris wil elk half jaar rapportage over veilige werkvloer bij NPO
donderdag 28 maart 2024

Staatssecretaris wil elk half jaar rapportage over veilige werkvloer bij NPO

Het Commissariaat voor de Media moet elk half jaar rapporteren over de sociale veiligheid bij de NPO. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer.

De NPO presenteerde woensdagmiddag een plan voor een sociaal veilige werkvloer. Dat plan is gemaakt naar aanleiding van het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport en de voormalige talkshow De Wereld Draait Door. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

Uit het eerdere rapport bleek dat drie op de vier (voormalige) NPO-medewerkers die aan het onderzoek meededen in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met verbaal en/of fysiek wangedrag.

Gräper benadrukt dat het in de eerste plaats de taak van de omroepen en de NPO is om toezicht te houden op gedrag en cultuur. Ze zal de raden van toezicht van de omroepen hierop aanspreken. In het najaar wordt de eerste rapportage verwacht.

In het plan van de NPO staat onder meer dat presentatoren beter moeten worden begeleid. Ook mogen nieuwe omroepbazen niet langer dan tien jaar aanblijven. Daarnaast moeten leidinggevenden een cursus volgen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag kunnen binnenkort terecht bij een speciale commissie. Dat is mogelijk wanneer ze hun klacht niet bij hun werkgever kunnen of willen neerleggen. Ook komt er een gemeenschappelijke gedragscode en een klachtenregeling.

Gräper vindt dat organisaties die gefinancierd worden met gemeenschapsgeld en een “essentiële functie” binnen de samenleving hebben “het goede voorbeeld” horen te geven. “Daarom is het heel belangrijk dat de publieke omroep voortvarend aan de slag gaat met een cultuuromslag.”

Ook omroepen gaan aan de slag met eigen aanpak
Niet alleen de NPO, maar ook andere omroepen bij de publieke omroep gaan aan de slag met een plan van aanpak voor een veilige werkvloer.

“Alle omroepen maken een eigen vertaling van dit plan als maatwerk voor de eigen organisatie”, zegt een woordvoerder namens Omroep MAX. “Daar wordt voor MAX vanaf nu aan gewerkt.” Ook de VPRO gaat werken met een eigen plan, laat een woordvoerder van die omroep weten.

De NOS is al verder, zegt Henrik-Willem Hofs. Hij is voorzitter van de ondernemingsraad van de NOS. “Na alles wat er is gebeurd bij NOS Sport hebben we al een breed cultuuronderzoek gedaan en plannen voor de hele NOS gemaakt. We zijn nu bezig met de uitvoering daarvan”, laat Hofs weten.

Enkele omroepen, waaronder de EO en BNNVARA, verwijzen naar de reactie die het College van Omroepen al bij de publicatie van het plan gaf. Daarin zei voorzitter Arjan Lock onder meer dat een grote betrokkenheid van alle omroepen “cruciaal” is voor een veilige werkomgeving bij de NPO.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen