REM-eiland dinsdag in Amsterdam
Als het weer meezit, komt het REM-eiland dinsdag vanuit Delfzijl aan in de Amsterdamse Houthaven. In mei moet het restaurant dat in het voormalige televisieplatform zal komen, open gaan. Maandag vertrekt het gevaarte richting Amsterdam, waar het naar verwachting een dag later aankomt bij de Haparandadam in de Houthaven.
Het 22 meter hoge gerenoveerde REM-eiland moet in de Houthaven een publiekstrekker worden voor de nieuwe wijk die in dat gebied op eilanden zal worden gebouwd. Vorige week werd bekend dat die wijk er ondanks de crisis toch komt. En deel van de onderste verdieping van het mediamonument wordt gehuurd door een marketingbedrijf, het andere wordt ingericht als expositieruimte. Eerdere ideeën voor een radiostudio, in samenwerking met stadsomroep Salto, zijn op niets uitgelopen. In de bovenste twee verdiepingen komt het REM Eiland Restaurant, waar gasten vanaf half mei kunnen uitkijken over het IJ. Het dakterras is openbaar toegankelijk.
Horecaondernemer Nick van Loon, eerder eigenaar van restaurant Pont 13, zocht een opvallende horecalocatie die in het IJ zou kunnen staan en vond het platform op internet. “De sloper dacht dat er misschien nog wel eens een gek zou kunnen zijn die er wat mee zou willen. Dat was ik dus.”
Van Loon wist projectontwikkelaar De Key/Principaal te interesseren. Die kocht het stalen gebouw voor een kwart miljoen euro, liet het asbest verwijderen en maakte drie miljoen euro vrij voor renovatie door een gespecialiseerde aannemer in Delfzijl. Die zette er naar ontwerp van architectenbureau Concrete nog een verdieping bovenop.
Het REM-eiland was een platform op 9 kilometer buiten de kust van Noordwijk. In 1964 werden vanaf dit eiland vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Daarna is de zendapparatuur door de Nederlandse Koninklijke Marine geconfisqueerd. Deze actie kon worden ondernomen omdat per 1 december 1964 een noodwet was aangenomen die uitzendingen verbood vanaf constructies gebouwd op de zeebodem. De wet trad op 12 december in werking. Zeezenders die vanaf een schip uitzonden konden hiermee nog niet worden aangepakt. Uit de REM kwam later de legale Nederlandse zendgemachtigde TROS voort. De naam TROS werd overigens ook al gebruikt toen er vanaf het REM-eiland werd uitgezonden.
Bron: Het Parool/Broadcast Magazine