Dinsdag 16 januari 2018

Publieke omroep krijgt ombudsman

Mensen met klachten over uitzendingen van de publieke omroep kunnen in de toekomst terecht bij een ombudsman. Een voorstel van de VVD daarvoor krijgt brede steun. Kamerlid Elias kwam tijdens de behandeling van de mediabegroting met het plan. Staatssecretaris Dekker zei dat hij er afspraken over zal maken met de NPO.

Volgens Elias gaat de omroep nog wel eens in de fout. Als voorbeeld noemde hij het verlengen van het applaus voor koningin Beatrix bij de dodenherdenking in 2009. De ombudsman zou ook hoor en wederhoor moeten kunnen afdwingen en een rectificatie. Volgens Elias weigert een programma als Radar hoor en wederhoor toe te passen.

De NOS heeft als enige omroep al een ombudsman, maar die gaat alleen over NOS-programma’s. Daarnaast is er de Raad voor Journalistiek, maar daar heeft Elias geen hoge pet van op. De omroep-ombudsman moet een ervaren, neutrale en onafhankelijke persoon zijn, vindt hij. Hij of zij moet uiterlijk 1 september volgend jaar aan de slag gaan. De NPO heeft inmiddels laten weten de ombudsman een goed idee te vinden. AVROTROS spreekt tegen dat bij Radar geen wederhoor wordt toegepast.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen