‘Publieke omroep kan nog miljoenen bezuinigen’
vrijdag 20 september 2019

‘Publieke omroep kan nog miljoenen bezuinigen’

De publieke omroepen kunnen nog fors besparen op hun organisatiekosten, staat in een tot voor kort zelfs voor de minister geheim advies. Dat meldt NRC.

De publieke omroep zou € 12 miljoen kunnen bezuinigen op de organisatiekosten, het geld dat niet aan radio- en televisieprogramma’s wordt besteed. Van de € 870 miljoen die de publieke omroep in 2017 uitgaf, ging € 235 miljoen (27 procent) niet naar programma’s, maar naar de organisatie.

Het is te lezen in een rapport van adviesbureau BCG (Boston Consulting Group), dat de publieke omroep veertien maanden lang geheim heeft gehouden. BCG maakte het rapport vorig jaar in opdracht van de NPO, om te kijken waar nog op bezuinigd kon worden. De NPO publiceerde in september 2018 alleen een eigen conclusie: de organisatiekosten van de afzonderlijke omroepen waren binnen de norm (15 procent) en bezuinigen was moeilijk. Zelfs minister Arie Slob (Media), die jaarlijks 780 miljoen subsidie aan de publieke omroep overmaakt, mocht het rapport niet lezen, ook niet na herhaaldelijk aandringen.

In totaal kan tot € 12 miljoen worden bespaard op de jaarlijkse organisatiekosten van de publieke omroep. De belangrijkste besparingsopties komen voort uit drie domeinen – marketing & communicatie, ICT en radio/tv (in gezamenlijkheid) – en hebben zowel betrekking op de NPO als op de omroepen.

    • Marketing: door duidelijke beleidskeuzes te maken over marketingeffectiviteit is een besparing tot € 5,7 miljoen mogelijk. In aanvulling daarop is er door gezamenlijke inkoop van marketing media een besparing tot € 0,6 miljoen mogelijk.
    • Door ICT-inkoop en beheer verdergaand te consolideren, harmoniseren en rationaliseren binnen het bestel als geheel is een besparing tot € 3,3 miljoen mogelijk.
    • Door ontdubbeling en efficiëntie binnen radio/social media/videoproductie/webredactie, en in radio-opleidingen, is een besparing tot € 1,8 miljoen mogelijk. Door salesactiviteiten voor tv onder te brengen in de aparte entiteit rechtenmanagement is een besparing van zo’n € 0,4 miljoen mogelijk.
    • Uit de analyse komt naar voren dat er geen ‘laaghangend fruit’ lijkt te zijn. Met andere woorden: er lijken geen besparingsopties (meer) te zijn die relatief veel opleveren en relatief gemakkelijk (en op korte termijn) te implementeren zijn.

Bron: NRC/BM

Bericht delen