Paul Römer: ‘Rechten Marble Mania zijn niet gepikt’
zondag 31 januari 2021

Paul Römer: ‘Rechten Marble Mania zijn niet gepikt’

Met 1,4 miljoen kijkers blijkt de knikkershow Marble Mania op SBS6 een succes. Maar Talpa zou het format ‘gepikt’ hebben van van Jelle Bakker, een autistische jongen die samen met zijn broer Dion al jaren bezig is met knikkerbanen én wedstrijden en daarmee het succesvolle YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs bestiert.

Paul Römer, Managing Director Radio en Televisie van Talpa Network, ontkent dat in een interview met het AD. Hij stelt dat John de Mol wel degelijk bereid was om samen te werken. De broers zijn uiteindelijk maar gedeeltelijk ingegaan op de voorstellen. Römer: “Talpa heeft meteen de samenwerking gezocht met deze jongens. We wilden graag gebruik maken van hun knowhow en creativiteit, de exposure gebruiken van hun YouTube-kanaal. Als aanjager van het televisieprogramma.”

“In de zomer van 2020 vonden de eerste onderhandelingen plaats tussen Talpa en de broers. In het eerste voorstel van Talpa krijgen zowel Jelle als Dion een rol in het televisieprogramma. Ze komen een aantal dagen in dienst van de zender, hun namen komen op de (Nederlandse) aftiteling, ze delen in de Nederlandse merchandising van het tv-programma (knikkerpakketten) en mogen uiteraard hun eigen YouTube-kanaal houden.”

“Het belangrijkste: ze zouden een percentage krijgen als het format in het buitenland wordt uitgerold. Als het programma een wereldsucces is, kan dat in de miljoenen lopen. Bovendien zouden er voorschotten worden betaald, terwijl het programma nog niet eens van de grond was gekomen. Bedenk wel: er was nog niets toen, geen baan, geen pilot, niets”, aldus Römer. “Tegen dit voorstel hebben zij nee gezegd.”

“Jelle en Dion ontwierpen uiteindelijk wel zes knikkerbanen voor het SBS6-programma waar ze per uitzending voor betaald worden”, zo meldt Römer nu. “Maar verdere onderhandelingen liepen stuk op de verdiensten in het buitenland”. Dat bevestigen de broers inmiddels ook. Lang verhaal kort: Talpa kan niet garanderen dat andere landen ook de door Jelle en Dion ontworpen knikkerbanen in het tv-format overnemen. Terwijl de broers dat wel eisten. Kortom, zij pikken nu wel degelijk een graantje mee, maar niet extra zodra het tv-format ook aan het buitenland wordt verkocht.

Bron: AD/BM

Bericht delen