Organisatie Songfestival biedt extra’s voor mensen met beperking
zaterdag 25 januari 2020

Organisatie Songfestival biedt extra’s voor mensen met beperking

Het Eurovisie Songfestival 2020 wil voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn. Niet alleen op televisie, maar ook in de zaal. Daarom worden dit jaar in Ahoy voor het eerst ook speciale plekken ingericht voor mensen met een auditieve en visuele beperking.

“Er komen schermen die op zo’n manier worden geplaatst, dat mensen zowel het podium als het scherm kunnen zien voor ondersteuning”, vertelt Sietse Bakker, hoofdproducent van het festival. Op die schermen wordt dan live ondertiteld voor mensen met een auditieve beperking en zullen de liedjes met signdancers te zien zijn.

Ook voor de televisiekijker zijn er, net als vorig jaar, weer de nodige voorzieningen voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Via Teletekst-pagina 888 is er live ondertiteling en ook de liedjes worden ondertiteld in de taal waarin gezongen wordt.

Op themakanaal NPO 1 Extra en online worden de twee halve finales en de finale uitgezonden met een tolk Nederlandse gebarentaal en signdancers. Ook wordt er online een stream aangeboden met audiodescriptie. Verder is er op NPO Radio 2 een radioverslag van de liveshows.

De voorbereidingen liggen volgens Bakker op schema en sommige dingen liggen zelfs voor op schema. “Maar natuurlijk zijn er ook altijd wel een paar dingen die even niet zo lekker lopen. Gelukkig zijn we met z’n allen een fantastisch team. En het is heel gaaf om te zien hoe al die voorbereidingen nu allemaal in elkaar beginnen te klikken.”

Dinsdag volgt de eerste grote oefening. “Dan wordt de loting voor de halve finales gehouden en gaan we voor het eerst live televisie maken en moeten ook de presentatoren voor het eerst aan de bak.” Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zijn al flink aan het oefenen:

Bron: NOS/BM
Bericht delen