woensdag 17 januari 2018

Onafhankelijkheid Europese media bedreigd

De onafhankelijke positie van steeds meer mediatoezichthouders in Europa dreigt te worden uitgehold. Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het Commissariaat voor de Media, uitte deze zorgen maandag tijdens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel.

Om de onafhankelijkheid van media te kunnen garanderen, moeten allereerst de toezichthouders in Europa onafhankelijk kunnen functioneren.

“Recente ontwikkelingen in landen zoals Polen, Kroatië en Griekenland, en signalen die wij ontvangen van collega-toezichthouders in Cyprus, Bulgarije en Roemenië laten zien dat deze onafhankelijkheid geen vaststaand gegeven is”, aldus De Cock Buning.

De Europese conceptrichtlijn voor de Audiovisuele Mediadiensten die nu in de maak is, moet meer waarborgen bevatten om die onafhankelijkheid te garanderen.

De Cock Buning: “De Europese media kunnen alleen goed functioneren wanneer zij niet worden beïnvloed door commercie of door politiek of overheid. Een onafhankelijke toezichthouder kan hen tegen die invloeden beschermen. In de geschiedenis van Europa zijn zorgwekkende voorbeelden te vinden van de gevolgen van censuur en inperking van de vrijheid van media. In die gevallen bepaalt een kleine groep wat wij weten en mogen zeggen. Burgers worden dan niet meer volledig geïnformeerd.”

Bron: CvdM/Boadcast Magazine

Bericht delen