Dinsdag 16 januari 2018

Omroepers geëerd bij Beeld en Geluid

Karin Kraaykamp, Tanja Koen en Ageeth Scherphuis, drie omroepster van het eerste uur, namen gisteren – onder luid applaus van tientallen collega-oud-omroepers – het eerste exemplaar van het boek ‘Goedenavond Dames en Heren’ in ontvangst.

Het boek geeft een chronologisch overzicht van de bekende omroepers van de Nederlandse televisie. Het evenement was geen boekpresentatie, maar een gezellige reunië voor de dames en enkele heren van weleer, sommigen al dik in de zeventig. Tja, 60 jaar tv. Het gonst in de zaal: ”Jeetje mina”, “Hé hallo”, “Nou, je bent niets veranderd hoor”, “Enig!” en het stiekeme “psst, hoe heet die ook alweer?”

Zelfspot lijkt de omroepers niet onbekend: er wordt veel (uit)gelachen in de volle zaal. Op de vraag wie de beste omroepster ooit is, antwoordt Karin Kraaykamp met frisse tegenzin: “We deden allemaal maar wat. Iedereen had zijn eigen stijl en dat was ook ons geheim; je moest gewoon jezelf zijn. Maar Tanja Koen was geweldig. En beeldschoon – dat heb ik net in het donker ook nog tegen haar gezegd.”

Het uitgestorven beroep blijkt onverminderd populair als een stagiair van het instituut voor Beeld en Geluid ‘de omroepsters per zendgemachtigde’ op hun Wiki zet. In een mum van tijd wordt deze pagina de populairste Wiki-pagina. En laat de omroep nou net jarig zijn dit jaar… Een mooi moment voor een boek en dvd over omroepers, zo kwamen Beeld en Geluid en Uitgeverij Marmer overeen.

Meer dan honderd gastvrouwen en gastheren openden in het verleden de televisieavondjes, tot de meeste omroepen in de jaren negentig afscheid namen van hun smoelwerken, met een kleine uitschieter van de Hindoe Omroep die in 2004 nog live programma’s aan- en afkondigde. De omroepers bepaalden in grote mate het gezicht van de omroep. Misschien een fijne herinnering met de aankomende fusies in zicht: haal ze terug! Al doe je het maar voor de herkenbaarheid van je club…

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen