Dinsdag 16 januari 2018

Omroepen: besparen door fusies

Omroepverenigingen willen fuseren om zo tegemoet te komen aan de bezuinigingswensen van de overheid. Zij streven naar acht samenwerkingsverbanden. Maar meer dan vijftig miljoen euro aan besparingen levert dat niet op, zeggen de omroepbazen in een alternatief bezuinigingsplan.

Het plan is deze week door de omroepdirecties en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aangeboden en besproken met minister Marja van Bijsterveldt (OCW). In het regeerakkoord is opgenomen dat de publieke omroep moet snoeien, vijftig miljoen in 2013, honderd miljoen in 2014 en tweehonderd miljoen in 2015, een kwart van het huidige omroepbudget.

Geen van de omroepen denkt dat het mogelijk is 200 miljoen te besparen. ”Dat kost minstens duizend arbeidsplaatsen,” zegt Jan Slagter, directeur van Omroep MAX. Volgens directeur Joop Daalmeijer van de NTR, onlangs ontstaan uit een fusie van NPS, Teleac en RVU, is het schrappen van Nederland 3 geen optie. ”Dan bespaar je op papier misschien tweehonderd miljoen, maar ben je ook nog eens zeventig miljoen euro aan reclame-inkomsten kwijt.”

De omroepdirecties en de raad van bestuur van de NPO overleggen binnenkort met de mediawoordvoerders van de Kamerfracties.

Bron: Het Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen