Article header image

NTR: freelancers alleen via bemiddelingsbureau

Veel bedrijven maken zich zorgen dat zij achteraf loonheffing moeten betalen voor de zzp’ers die zij inhuren. De NTR deelt die zorg en heeft tweehonderd freelancers geschreven dat zij zich moeten aanmelden bij een bemiddelingsbedrijf om via deze intermediairs in aanmerking te blijven komen voor opdrachten bij de omroep.

De NTR wil zo de risico’s beperken van de wet waarmee het kabinet vanaf 1 april schijnzelfstandigheid wil tegengaan. Meer mediabedrijven verwijzen freelancers naar payroll-bedrijven en andere arbeidsbemiddelaars om te vermijden dat zij als werkgever worden aangemerkt, met de extra kosten die daarbij komen kijken.

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt op 1 april vervangen door de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA). Als de Eerste Kamer hiermee instemt, zet deze wetswijziging de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op losse schroeven. Bedrijven zijn druk bezig de risico’s daarvan af te wentelen.

Zowel belangenorganisaties als fiscaal deskundigen waarschuwen dat zelfstandig ondernemerschap al snel ter discussie staat als opdrachtgevers en opdrachtnemers geen rechtstreekse overeenkomst aangaan. De bemiddelaar loopt dan het risico als werkgever te worden aangemerkt. Als die zijn verplichtingen niet kan nakomen, zoals afdracht van loonbelasting en sociale lasten, draait de opdrachtgever daarvoor op.

Een ander reëel risico is dat zzp’ers naar de rechter stappen om een dienstverband als werknemer af te dwingen. Bijvoorbeeld om na afloop van een opdracht aanspraak te kunnen maken op een werkloosheidsuitkering of bij ziekte op doorbetaling door de werkgever.

Bron: AV Job Recruitment/Broadcast Magazine

Bericht delen