Dinsdag 16 januari 2018

NCRV lanceert crowdsourcing-spel rond Man bijt hond

De NCRV lanceert het crowdsourcing-spel Woordentikkertje, waarin de spelers het archief van het populaire programma Man bijt hond spelenderwijs van beschrijvingen voorzien. De NCRV hecht er waarde aan om de content van de jarenlange tv-geschiedenis van de omroep te ontsluiten en de kijkers de gelegenheid te geven in het verleden te duiken. Woordentikkertje is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in samenwerking met de NCRV.

Man bijt hond is bezig aan het dertiende seizoen. Het programma heeft in al die jaren ruim 14.000 reportages en rubrieken gemaakt over Nederland en haar gewone, bijzondere mensen. Door Woordentikkertje te spelen helpt de speler het immense archief beter toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

Het spel werkt als volgt: spelers voeren trefwoorden in die beschrijven wat er in een fragment te zien en horen is. Ze scoren punten wanneer een tegenspeler hetzelfde trefwoord of een synoniem hiervan invoert. Er zijn extra punten te verdienen met trefwoorden die herkend worden als namen van personen en plaatsen.

De afgelopen drie maanden heeft Woordentikkertje in de pilotfase meer dan 300.000 trefwoorden opgeleverd. Met deze trefwoorden wordt een database gecreëerd, waarmee de Vrije Universiteit Amsterdam verder onderzoek kan verrichten. De onderzoekers bekijken hoe trefwoorden kunnen worden ingezet om televisiemateriaal in de archieven toegankelijk te maken.

Bron: NCRV

Bericht delen