My 9/11: Sinan en Floortje met verhalen uit Afghanistan en de VS
dinsdag 24 augustus 2021

My 9/11: Sinan en Floortje met verhalen uit Afghanistan en de VS

Op 11 september 2021 is het twintig jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door meerdere terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. Niet lang daarna reageerden de Amerikanen met aanvallen op Afghanistan en een jarenlange militaire aanwezigheid in dat land.

Momenteel is Afghanistan, na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, één van de grootste brandhaarden in de wereld. In het BNNVARA documentaire-tweeluik My 9/11 reizen Sinan Can en Floortje Dessing naar Afghanistan en de Verenigde Staten om de impact te onderzoeken die 9/11 op de wereld heeft gehad.

Ze portretteren mensen, die nog dagelijks de gevolgen van die dag ervaren. Daarbij wordt duidelijk dat het leed, de emoties, problematiek en verdere levensloop in beide landen meer met elkaar gemeen hebben, dan je op voorhand zou denken. My 9/11 is op de vrijdagen 3 en 10 september om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Sinan reist naar Afghanistan, Floortje naar de Verenigde Staten. My 9/11 is hun eerste tv-samenwerking. Floortje Dessing: “Heel bijzonder om dit programma samen met Sinan te maken! Bij 9/11 denken we als eerste aan Amerika. Maar doordat de aanslagen in Afghanistan zijn voorbereid, en in de VS zijn uitgevoerd, hebben mensen in beide landen tot op de dag van vandaag te maken met de gevolgen. Kijk maar naar de huidige, vreselijke situatie in Afghanistan. In ons programma gaat het niet om de oorzaken en achtergronden van de aanslagen, maar juist om de menselijke verhalen.”

Sinan Can: “Met dit tweeluik laten we zien hoe levens door een grote gebeurtenis met elkaar verbonden zijn. Voor andere documentaires reisde ik al eerder naar Afghanistan. Ik was er voor dit tweeluik voor het laatst in mei van dit jaar, toen de Amerikanen zich terugtrokken. Je voelde de spanning toen al: veel Afghanen waren bezorgd. Nu zien we in het nieuws dat dat terecht was.”

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Tom Cornelissen/BNNVARA

Bericht delen