Woensdag 17 januari 2018

Muziekbibliotheek Publieke Omroep gered

Het archief van het Muziekcentrum van de Omroep wordt digitaal ontsloten. Daarmee is de collectie gered. De muziek is vanaf 2020 beschikbaar voor iedereen. Het Ministerie van OCW honoreerde de aanvraag van ruim een miljoen euro voor het categoriseren en digitaliseren.

De bibliotheek in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep is sinds 2013 wegens bezuinigingen in de cultuursector niet meer toegankelijk. Alleen het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en de orkest- en koorbibliotheek konden er gebruik van maken. Het gaat om zo’n 800 duizend titels, waarvan de helft uitsluitend in Nederland is te vinden. Rond de 180 duizend muziekstukken zijn handgeschreven. De oudste werken dateren uit de jaren twintig, nog voor de komst van de televisie in Nederland. De genres zijn veelomvattend: van lichte blaas- tot salonmuziek, en van hoorspelen tot experimenteel klassiek. Ook arrangementen van The Ramblers en het VARA dansorkest zijn bewaard gebleven.

De digitale selectie die wordt gereed, zal gericht zijn op gebruik. Het materiaal zal ook voor programma’s worden gebruikt, bijvoorbeeld op Radio 4. Aangezien een deel van de bibliotheek handgeschreven en breekbaar is, kan dit eventueel worden tentoongesteld.

Bron: De Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen