Dinsdag 16 januari 2018

Murdoch krijgt groen licht voor overname BSkyB

De Britse regering gaat donderdag voorwaardelijk akkoord met het plan van Rupert Murdoch om British Sky Broadcasting (BSkyB), de grootste aanbieder van betaal-tv in Groot-Brittannië, volledig over te nemen.

De Britse minister van Cultuur, Jeremy Hunt, geeft voorlopig groen licht voor het overnameplan van Murdoch, op voorwaarde dat hij de invloedrijke, maar verlieslatende nieuwszender Sky News onderbrengt in een onafhankelijk bedrijf. Daarin mag Murdoch wel een belang van 39,1 procent behouden.

News Corp., het bedrijf van de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat, heeft reeds 40 procent van de BkyB-aandelen in handen, maar wil ook de resterende 60 procent verwerven. Op die manier wil Murdoch toegang krijgen tot de volledige winst van het betaal-tv-bedrijf. Die bedroeg 407 miljoen pond (480 miljoen euro) in de laatste helft van 2010.

Pas als het overnameplan definitief is goedgekeurd, kan News Corp. een bod uitbrengen op de resterende aandelen van BSkyB.

Britse politici en concurrerende media, waaronder de openbare omroep BBC, uitten hun bezorgdheid over het overnameplan van Murdoch. Als eigenaar van onder meer The Sun, The Times en News of the World controleert News Corp. reeds een aanzienlijk deel van de Britse media.

Bron: Nieuwsblad

Bericht delen