dinsdag 16 januari 2018

Minister waarschuwt publieke omroepen

Tijdens het Nationaal Omroepcongres, donderdag in Hilversum, heeft OCW-minister Van Bijsterveldt de publieke omroepen gewaarschuwd. Als zij niet op korte termijn met concrete en definitieve fusieplannen komen, zal de minister zelf besluiten nemen. Onderstaand een deel van haar toespraak.

‘De publieke omroep staat aan de vooravond van een grote ingreep. Niet alleen moet er fors worden bezuinigd. Ook moet er fors worden gereorganiseerd. We gaan van 21 naar 8 omroepen. Dat dit een zware wissel trekt op het leven van veel mensen, daar ben ik me uitermate van bewust.

Dat bleek ook uit mijn gesprek met uw zeer betrokken ondernemingsraad. Medewerkers van de publieke omroep, van de Wereldomroep en van het MCO zien hun baan op het spel staan, terwijl zij zich zo hard inzetten. Ik vraag veel van al die betrokken medewerkers, makers en bestuurders die het hart vormen van de publieke omroep. Maar, deze ingreep zal uiteindelijk leiden tot een publieke omroep die in het moderne medialandschap zijn eigen, krachtige betekenis en waarde behoudt en uitbouwt. En die via haar leden stevig verankerd blijft in de samenleving van vandaag en morgen.

Het nieuwe landelijke bestel zal in 2016 nog maar bestaan uit maximaal acht spelers. Twee daarvan zijn de NOS en de NTR. De andere zes plaatsen zijn bestemd voor omroepverenigingen op basis van leden. De publieke omroep heeft in mei hiervoor een voorstel ingediend: zes omroepen fuseren en drie omroepverenigingen blijven zelfstandig. Hierdoor ontstaat een mooie mengeling van breed en smal, en een balans tussen pluriformiteit enerzijds en vereenvoudiging anderzijds.

Kortom: een doordacht en evenwichtig voorstel, dat goed past op de fundamenten van ons omroepbestel. Ik heb de omroepen dan ook laten weten dat ik graag met het voorstel akkoord wil gaan en er dertig miljoen tegenover wil stellen voor de fusieomroepen.

Helaas heb ik signalen ontvangen dat het voorstel inmiddels niet meer door elke omroep gedragen wordt. Ik wil daarom hierbij alle omroepverenigingen nog één keer oproepen om tot elkaar te komen en in alle gezamenlijkheid hun voorstel uit te voeren. U hebt allen een maatschappelijke opdracht: het maken van mooie, gevarieerde radio en televisie voor alle lagen van de bevolking. U kunt nu samen de schouders eronder zetten, zonder geweld te doen aan uw eigen identiteit, en ons de kracht van het Nederlandse publieke bestel laten zien. De keuze is aan u.

Maar trekt u uw voorstel in, dan werk ik mijn eigen plan uit. Laat daar geen misverstand over bestaan. En dat betekent: geen zelfstandige omroepen, geen dertig miljoen extra voor de fusiepartners, en geen gegarandeerde erkenningen voor iedereen. Linksom of rechtsom, we gaan terug naar maximaal 8 omroepen. Dat is voor mij klip en klaar. Het hoe, dat is vers twee. Kiest u voor een stelsel dat over vijf jaar ook nog overtuigend is qua pluriformiteit? Of voor een stelsel dat in zichzelf oproept tot de discussie over de legitimiteit? De keuze is aan u.’

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen