Minister Slob wil integratie CoBO met Filmfonds
zaterdag 15 juni 2019

Minister Slob wil integratie CoBO met Filmfonds

Minister Arie Slob (Media) ziet graag dat er een integratie komt van CoBO met het Filmfonds. Dat staat in zijn ‘Visie toekomst publiek omroepbestel’, die vrijdag de instemming kreeg van de ministerraad.

Het Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO) heeft als doel film en televisie dichter bij elkaar te brengen, net als podiumkunsten en televisie. Coproducties van publieke omroepen worden gestimuleerd in de vorm van een financiële bijdrage. De coproducties waar CoBO een bijdrage aan levert, vinden plaats tussen een publieke omroep en een onafhankelijke filmproducent.

Om toegang te krijgen tot de middelen van CoBO is deelname van een publieke omroep als coproducent een voorwaarde. De ervaring leert dat filmproducenten zowel bij het Filmfonds als bij CoBO aankloppen voor een financiële bijdrage. Om de financiering voor producenten te vergemakkelijken en de coproductiestatus van de publieke omroep niet langer verplicht te stellen, wil het kabinet de filmactiviteiten van CoBO overdragen aan het Filmfonds.

In het verlengde daarvan wordt de jaarlijkse OCW-bijdrage aan CoBO overgeheveld naar het Filmfonds. Het overige gedeelte blijft bij de NPO. Dat betreft met name de buitenlandse distributie-inkomsten van de landelijke publieke omroep die worden geïncasseerd via CoBO.

Bron: BM

Bericht delen