Marco van Basten zegt ‘Sieg Heil’ in uitzending Fox Sports
zondag 24 november 2019

Marco van Basten zegt ‘Sieg Heil’ in uitzending Fox Sports

Voetbalanalist Marco van Basten heeft excuses gemaakt omdat hij in de studio ‘Sieg Heil’ zei na een Duitstalig interview bij Fox Sports met de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth. Van Basten zat in de studio om wedstrijden in de eredivisie te analyseren en maakte buiten beeld een “ongepaste grap” nadat interviewer Hans Kraay jr. de coach in het Duits had ondervraagd.

Van Basten maakte in de live-uitzending van Fox excuses voor de opmerking, die ook wel bekendstaat als de nazigroet. “Ik zei iets wat later door veel mensen is opgepikt. Het was niet de bedoeling mensen te choqueren, dus excuses hiervoor. Het was meer om het Duits van Hans uit te leggen.”

Presentator Jan Joost van Gangelen sloot het snel af met “excuses aanvaard”:

Ook een woordvoerder van Fox Sports biedt namens de zender excuses aan. “De opmerking was ongepast. Dat vindt Marco zelf en dat vinden wij als zender ook. Marco heeft daarvoor zojuist dan ook live op de zender zijn oprechte excuses aangeboden.”

Duitse media spreken schande van de uitlating. “Hoe het ook bedoeld was, over een nazigroet maak je geen grappen”, oordeelt de grote Duitse internetsite T-Online. De krant Bild vraagt zich af wat voor gevolgen de uitspraak voor Van Basten zal hebben. Tv-zender Sport1 noemt de uitspraak “onvergeeflijk”.

De ophef gebeurde uitgerekend op de dag dat in zowel het amateur- als het profvoetbal een minuut niet werd gespeeld, om aandacht te vragen voor het bestrijden van racisme. Vorige week zondag werd Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend door fans van FC Den Bosch.

Bron: NOS/BM

Bericht delen