Dinsdag 16 januari 2018

Koen Becking (KRO) pleit voor omroepclusters

foto: Jansje Klazinga

Een levensbeschouwelijk cluster met KRO, RKK, NCRV en IKON, een progressief blok met VARA, BNN en VPRO, een populaire combinatie met TROS, MAX en WNL en dan één taakorganisatie: NOS en NTR. Dat is in een notendop hoe Koen Becking, directievoorzitter KRO, de toekomst van de publieke omroep ziet.

In een interview in Broadcast Magazine, dat aandacht schenkt aan het 85-jarig bestaan van de KRO, zegt Becking daarover: “De bezuinigingen en het sterk veranderende medialandschap laten weinig keus. Maar ik zie het ook echt werken. Dat betekent dat je van twintig kopieerapparaten naar vijf gaat en van twintig directeuren naar vijf. Op maandag bespreken zij, met iemand van de Raad van Bestuur en een directeur programmering erbij, wat wordt uitgezonden op de publieke televisie. Een forse vereenvoudiging van hoe het nu gaat. Met als voordeel dat je de omroepverenigingen en de externe pluriformiteit overeind houdt. En ook de basis van het programmeermodel. Maar we dat doen natuurlijk alleen maar als daar een positieve prikkel – meer geld en zendtijd – tegenover staat. Partijen die niet bereid zijn te bewegen, moeten zendtijd inleveren.”

Het 85-jarig jubileum van de KRO krijgt uitgebreid aandacht op radio en televisie. In de jubileumweek 15 tot 21 november schuiven in de KRO-programma’s op Radio 2 vele KRO-gezichten van toen en nu aan en worden unieke radiofragmenten heruitgezonden. Luisteraars kunnen het meest legendarische KRO-radioprogramma kiezen. Zaterdag 20 en zondag 21 november blikt de KRO op televisie (Nederland 1) uitgebreid terug op haar 85-jarig bestaan, eveneens met voormalige en huidige KRO-gezichten en memorabele fragmenten. In een nachtmarathon worden de mooiste en gedenkwaardigste KRO-programma’s opnieuw uitgezonden.

Lees het complete artikel in Broadcast Magazine. Neem nu een abonnement en ontvang de laatste drie nummers van 2010 gratis.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen