Article header image

Kaffeefahrt ins Krematorium dingt mee naar Gouden Kalf

De documentaire Kaffeefahrt ins Krematorium van Sergej Kreso dingt tijdens het Nederlands Film Festival mee naar een Gouden Kalf. De licht absurdistische film over het toenemende aantal ‘Kaffeefahrten’ (busdagtochtjes) van Duitsers naar een crematorium in Venlo gaat op zaterdag 24 september tijdens het NFF in première en is 17 november te zien bij Holland Doc van de IKON.

In Duitsland zijn ze een fenomeen: ‘Kaffeefahrten’. Tijdens deze bustochtjes brengen Duitse dagtoeristen op leeftijd een bezoek aan fabrikanten van allerlei koopwaar. In ruil voor een aangename, volledig verzorgde dag inclusief ‘Kaffee-und-Kuchen’, verwacht de organisator dat zij onderweg flink in de buidel zullen tasten. Het is een bekende verkoopstrategie voor de handel in pannensets en matrassen, maar filmmaker Sergej Kreso laat in deze film zien dat tegenwoordig zelfs uitvaarten op deze manier aan de man worden gebracht.

Kaffefahrt ins Krematorium is niet alleen een intrigerende documentaire over het opkomende uitvaarttoerisme in de Duits-Nederlandse grensstreek. Met zijn film wijst Sergej Kreso de kijker ook op de vercommercialisering van het ‘laatste afscheid’ in relatie tot onze eigen verlegenheid met de dood. De documentaire is geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties in co-productie met IKON TV.

Bron: IKON/Broadcast Magazine

Bericht delen